Krem z porów
Kremowa zupa z porów
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 pory
- 4 ziemniaki
- 600 ml wody lub bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Pozostawiamy białą i jasno zieloną cześć pora, resztę wyrzucamy. Rozcinamy pora na pół płuczemy i kroimy w cienkie pół talarki.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy pod przykryciem 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu.
Jeżeli warzywa już lekko zmiękły zalewamy wodą lub bulionem, aby warzywa były zakryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą. Miksujemy na gładki krem.
Przed podaniem podgrzać, można dodać łyżkę śmietany, posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
0 komentarze