Welcome to our website !

Krem z porów

By 18:47

Kremowa zupa z porów

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 pory
  • 4 ziemniaki
  • 600 ml wody lub bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.


Pozostawiamy białą i jasno zieloną cześć pora, resztę wyrzucamy. Rozcinamy pora na pół płuczemy i kroimy w cienkie pół talarki.


W garnku o grubym dnie rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy pod przykryciem 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu.

Jeżeli warzywa już lekko zmiękły zalewamy wodą lub bulionem, aby warzywa były zakryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.


Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą. Miksujemy na gładki krem.

Przed podaniem podgrzać, można dodać łyżkę śmietany, posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)




You Might Also Like

0 komentarze