Welcome to our website !

Lasagne z cukinii

By 22:46 ,

Bezglutenowa, dietetyczna i jednocześnie przepyszna lasagna z cukinii


Składniki:



  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • śmietanka 30 %

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry.


Cebulę ubieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż się lekko zarumieni.


Pomidory przekładamy do miksera, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią. Miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy do usmażonego mięsa i gotujemy do uzyskania dość gęstego sosu.


Pod koniec gotowania dolewamy odrobinę śmietanki 30%.

Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami jak w tradycyjnym lasagne zamieniając makaron na cukinię.

Warstwa cukinii, następnie starty ser mozzarella i sos z mięsem. 


Kończymy warstwą cukinii i odrobiną sosu, posypujemy z wierzchu żółtym serem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego



You Might Also Like

1 komentarze