Welcome to our website !

Pierogi ze szpinakiem i fetą

By 19:19 ,

Za pewno większości z Was pierogi kojarzą się głównie z czasem studiów :)

Dzisiaj w lekkiej i wyjątkowo smacznej wersji ze szpinakiem i fetą. 


Farsz

Składniki:


  • świeży szpinak około 250 g
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 250 g sera feta

Przygotowanie:

Obieramy cebule i kroimy w kostkę lub piórka. Podsmażamy cebulę na maśle. 


Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do cebuli. Smażymy, aż całość zwiędnie i odparuje nadmiar wody. Fetę kroimy w kostkę wrzucamy do szpinaku. doprawiamy pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wciskamy 2 ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.



Ciasto

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Wlewamy olej. 



Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasto stopniowo dolewając wodę. 

Ciasto dzielimy na 2 - 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy szklanką koła.



Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie.

Gotujemy, w osolonej wodzie, 2 - 3 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej

Można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub z sera gorgonzola.

Smacznego




You Might Also Like

0 komentarze