Welcome to our website !

Składniki

  • 1 cukinia 
  • 1 bakÅ‚ażan 
  • 1 marchewka 
  • 1 pierÅ› z kurczaka 
  • 1 brokuÅ‚  
  • sok z połówki limonki
  • 1 Å‚yżka miodu
  • 3 - 4 Å‚yżki masÅ‚a
  • makaron spaghetti razowy

Przygotowanie 

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż w ok. 1 cm plastry. Zalewamy odrobiną oleju, dodajemy sól, pieprz, curry oraz oregano. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się zamarynowało.

Cukinię, marchewkę i bakłażana myjemy, oczyszczamy i kroimy w stylu julienne (długie, cienkie paseczki).

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.


Pokrojone warzywa oraz brokuła gotujemy na parze ok. 10 - 15 minut (żeby były al dente) posypane solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Gotowe warzywa (bez brokuÅ‚a) oraz makaron łączymy ze sobÄ…. Dodajemy sok z połówki limonki, Å‚yżkÄ™ miodu oraz roztopione masÅ‚o. 

Kurczaka grillujemy i jeszcze ciepłego kroimy w cienkie paski.

Makaron podajemy z kawałkami kurczaka i różyczkami brokuła.


Smacznego







Przepis przygotowany w ramach akcji:


Składniki


  • 4 biaÅ‚ka jajek
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 Å‚yżka octu 
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej


Przygotowanie

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy lepiej będą się ubijać.

Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do szklanej lub metalowej miski.

Ubijamy białka krotko mikserem, aż się zrobi delikatna i piana. Dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż białka staną się szkliste i dość gęste.

Dodajemy ocet i mąkę. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki, żeby nie przebić białek dalszym miksowaniem.

Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki. Masa nie powinna być bardzo sztywna. Może delikatnie się rozlewać.



Pieczemy na poczÄ…tku przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezę przez co najmniej 40 minut.

Kolorowe bezy powstały po dodaniu barwników spożywczych.

Smacznego




Składniki

  • ciasto francuskie
  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • 2 - 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • tymianek
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 jajko
  • garść pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli.

W miÄ™dzyczasie przygotowujemy szpinak. Rozmrażamy szpinak na rozgrzanej patelni z odrobinÄ… oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekane 2 zÄ…bki czosnku.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło oraz tymianek i ubijamy tłuczkiem na gładką masę.
Odstawiamy do przestygniÄ™cia. 

Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy mÄ…kÄ…. Delikatnie rozwaÅ‚kowujemy na szerokość. 

Wykładamy na ciasto ostudzone ziemniaki oraz szpinak. Zawijamy dokładnie.



Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi.



Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego


Strudel doskonale pasuje jako dodatek do daÅ„. 


Roladki wieprzowe ze śliwką

Składniki (4 porcje)

  • 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm gruboÅ›ci)
  • garść suszonych Å›liwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • czerwona papryka sÅ‚odka

Przygotowanie

Schab rozbijamy delikatnie. NastÄ™pnie posypujemy z obydwu stron solÄ…, pieprzem, oregano i paprykÄ… sÅ‚odkÄ…. 

Połówki lub całe śliwki układamy na plasterkach schabu i zawijamy dosyć mocno, aby nie uciekły nam śliwki.

Przekłuwamy wykałaczką, żeby roladki nie rozpadły się podczas smażenia.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią.

Na koniec możemy wÅ‚ożyć podsmażone roladki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni na okoÅ‚o 10 minut. 




Sos musztardowy z wasabi

Składniki

  • 200 ml Å›mietany 30%
  • 2 - 3 Å‚yżeczki musztardy
  • 2 Å‚yżeczki wasabi (w proszku)

Przygotowanie

ÅšmietankÄ™ zagotowujemy. Dodajemy musztardÄ™ oraz wasabi. Doprawiamy szczyptÄ… soli i pierzu. Mieszamy do uzyskania gÅ‚adkiej konsystencji bez grudek. 

Podgrzewamy jeszcze chwilę, żeby sos lekko zgęstniał.


Smacznego






Ciasto

  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej (280 g)
  • 150 g masÅ‚a 
  • 14 g Å›wieżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 2 Å‚yżki Å›mietany 
  • 1/2 Å‚yżki cukru 
  • 1/4 Å‚yżki soli 


Farsz

  • 450 g obranych ziemniaków -ugotować 
  • ok. 1- 1.5 szklanki Å›mietany 
  • 275 g sera biaÅ‚ego tÅ‚ustego 
  • 450 g kaszy gryczanej prażonej (2,5 szklanki)
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a (proponujÄ™ zwiÄ™kszyć ilość tÅ‚uszczu do ok. 125 g)
  • 3 jajka 
  • sól 
  • pieprz 


Przygotowanie

MÄ…kÄ™ przesiewamy do miski, dodajemy pokroje w kawaÅ‚ki masÅ‚o, cukier, sól, drożdże, jajko oraz Å›mietanÄ™. 


Wszystko zagniatamy (lub łączymy razem za pomocą miksera), następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. KaszÄ™ gotujemy w 5 szklankach wody (proporcja 2 szkl. wody na szkl. kaszy).


OdlewajÄ…c wodÄ™ z  ugotowanych ziemniaków zostawiamy trochÄ™ na dnie i tÅ‚uczemy ziemniaki. Wsypujemy kaszÄ™, dodajemy Å‚yżkÄ™ masÅ‚a i mieszamy. 

Następnie przykrywamy i odstawiamy na 30 min.


Następnie do ziemniaków z kaszą dodajemy ser i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy do farszu zostawiajÄ…c odrobinÄ™ do posmarowania ciasta. Znowu mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części i rozwaÅ‚kowujemy. 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno i brzegi foremki około 1/2 rozwałkowanego ciasta i nakłuwamy widelcem.

Na ciasto wykładamy nadzienie starając się żeby było równo wyłożone.


Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem.


Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 h.


Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego

*Na zdjęciach piróg serwowany jest z żołądkami drobiowymi w sosie z rozmarynem.


Grillowany kurczak


Składniki

  • 1 pierÅ› z kurczaka
  • 1 kalafior
  • 1 brzoskwinia
  • sÅ‚odka papryka



Przygotowanie

Pierś z kurczaka marynujemy w odrobinie oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Wcieramy dokładnie z obu stron w pierś i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy 8 - 10 min.

Rozgrzewamy patelniÄ™ grillowÄ… i posypujemy jÄ… solÄ….

Na rozgrzana patelniÄ™ wykÅ‚adamy pierÅ› z kurczaka i grillujemy okoÅ‚o 4 - 5 minut z obydwu stron.




Sos szczypiorkowo - pietruszkowy

Składniki

  • 1 pÄ™czek szczypiorku
  • 1 pÄ™czek pietruszki
  • 330 ml Å›mietany 30%
  • główka czosnku
  • maÅ‚y kawaÅ‚ek imbiru
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie

PietruszkÄ™ i szczypiorek kroimy drobno. Podsmażamy na niewielkiej iloÅ›ci oleju okoÅ‚o 2 - 3 minuty.



NastÄ™pnie dodajemy Å›mietanÄ™  i czekamy aż siÄ™ zagotuje.

Dodajemy pokrojony imbir oraz czosnek i blenderujemy na gładką masę, aby nie było grudek.

Doprawiamy solÄ… i pieprzem. Podgrzewamy aby sos zgÄ™stniaÅ‚ mieszajÄ…c od czasu do czasu.



Grillowanego kurczaka podajemy ułożonego na plasterkach brzoskwini z różyczką kalafiora oraz sosem.

Smacznego

Kulinarna inspiracja przygotowana na konkurs firmy HENDI


Pieczona kaczka w zioÅ‚owym mchu 

z sosem malinowo - bazyliowym



Pieczona kaczka w ziołowym mchu

Składniki

  • filet z kaczki
  • zioÅ‚a (czosnek niedźwiedzi estragon, czubryca zielona, czÄ…ber, pietruszka, lubczyk, kozieradka)
  • sól
  • pieprz
  • zÄ…bek czosnku

Przygotowanie

Filet z kaczki przecinamy na mniejsze kawałki, według uznania. Następnie obtaczamy bardzo dokładnie w ziołach ze szczyptą soli i pieprzu . Dodajemy ząbek czosnku przecięty na cztery części i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pieczemy kaczkę około 20 minut, żeby mięso było w środku nadal soczyste.



Sos malinowo - bazyliowy

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 - 3 Å‚yżki oleju
  • 100 ml biaÅ‚ego wina
  • 150 ml Å›mietany 30%
  • 100 g malin
  • bazylia
  • cukier
  • sol
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy białe wino i zagotowujemy.

NastÄ™pnie dolewamy Å›mietankÄ™ i ponownie zagotowujemy. Wsypujemy maliny i dodajemy kilka liÅ›ci Å›wieżej bazylii. 

Mieszamy dokładnie i gotujemy około 2 - 3 minuty. Następnie miksujemy wszystko w celu uzyskania gładkiej konsystencji, możemy w tym celu użyć blendera.

Doprawiamy do smaku odrobinÄ… cukru, soli oraz pieprzu.



Puree z ziemniaków

Składniki

  • kilka ziemniaków
  • masÅ‚o
  • Å›mietana 30%

Przygotowanie

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 - 3 łyżki masła oraz odrobinę śmietany. Ubijamy tłuczkiem lub miksujemy na małych obrotach.

Jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszą konsystencję możemy dolać jeszcze śmietany lub dodać masła. Puree nie powinno być jednak za rzadkie.

(Do wykonania puree w tym przepisie dodany został czerwony barwnik spożywczy.)


Smacznego


Składniki


  • ser żółty
  • jajko
  • buÅ‚ka tarta
  • sól
  • pieprz
  • żurawina


Przygotowanie

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy za pomocÄ… widelca. Doprawiamy solÄ… i pieprzem.

Ser żółty kroimy w mniejsze kawałki, grubości około 1,5 cm.

Kawałki sera obtaczamy 2 - 3 razy w jajku i bułce tartej.


Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

Najlepiej smakuje  z dodatkiem żurawiny.

Smacznego




Składniki


  • 1 awokado
  • 2 jajka


Przygotowanie

Wybierając awokado szukajmy takiego, które będzie delikatnie miękkie. Nie musi być całkowicie dojrzałe.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Awokado przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę.

Za pomocÄ… Å‚yżki wydrążamy delikatnie wgłębienie, tak aby później zmieÅ›ciÅ‚o siÄ™ nam jajko.

Gotowe awokadowe łódeczki najlepiej uÅ‚ożyć na blaszce, gdyż jajko może nam trochÄ™ wypÅ‚ynąć.

Pieczemy około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy uzyskać.

Moje awokado piekÅ‚o siÄ™ 15 minut. 

Jak widać na następnym zdjęciu po przecięciu żółtko było nadal płynne.

Szczypta soli oraz pieprzu i gotowe.

Smacznego







Składniki



  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki żytniej 2000
  • Å‚yżka pÅ‚atków owsianych
  • woda gazowana lub mleko


Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijemy na puszystą pianę.


NastÄ™pnie dodajemy żółtka i ubijamy już na mniejszych obrotach. 


Wsypujemy mąkę i płatki owsiane (opcjonalnie). Jeżeli chcemy aby nasz omlet był bardziej delikatny i puszysty możemy dodać odrobinę wody gazowanej lub mleka.

Mieszamy dokładnie i wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.


Smażymy na małym ogniu z obydwu stron, aż ładnie się nam zarumieni.


Gotowy omlet podajemy z ulubionymi dodatkami.


Mogą to być na przykład: jogurt naturalny oraz świeże sezonowe owoce, rodzynki i płatki owsiane.

Smacznego


Niecodzienne połączenie ciasta czekoladowego i... cukinii.
Efekt końcowy przerasta wszelkie oczekiwania.
Wilgotne, puszyste i lekkie ciasto, które znika ze stoÅ‚u w mgnieniu oka.

Składniki


  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 Å‚yżki kakao
  • 1 szklanka i 1 Å‚yżka mÄ…ki pszennej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1 1/2 szklanki startej i wyciÅ›niÄ™tej cukinii

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

2 małe cukinie myjemy i i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Następnie odciskamy sok. Powinniśmy otrzymać około 1 1/2 szklanki tartej cukinii.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier (możemy zmniejszyć ilość cukru, ja użyłam 3/4 szklanki) i ubijamy dalej. Kiedy cukier połączył się już z białkami dodajemy żółtka i olej. Mieszamy delikatnie. Jeżeli używamy miksera należy zmniejszyć jego prędkość.



Wszystkie suche składniki (mąka, kakao, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy ze sobą.



Wsypujemy stopniowe suche składniki do ubitych jajek i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.



Na koniec dodajemy cukiniÄ™ i ponownie delikatnie mieszamy.


ForemkÄ™ smarujemy odrobinÄ… oleju. Wylewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu najlepiej odstawić, żeby przestygÅ‚o przed podaniem.

Smacznego