Pene z kurczakiem i cukinią
Coś na szybko, coś na ciepło
żeby żyło Wam się lekko
Składniki :
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 200 g makaronu penne
- 2 łyżeczki curry
- 3 łyżeczki pietruszki suszonej
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając od czasu do czasu.
Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy cukinie i smażymy jeszcze około 6 min.
Dolewamy śmietankę 30% i podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy makaron i mieszamy wszystko tak długo aż makaron pokryje się sosem.
3 komentarze
Panie Mateuszu, czy zamiast cukinii mogę użyć mrożonego kabaczka?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonego kabaczka, najlepiej żeby był mrożony już pokrojony. Wrzucamy go bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Taki kabaczek będzie jednak mniej jędrny i chrupiący.
Usuńja próbowałam z mrożona cukinia i jest ona bardzo ciapowata. Polecam świeżą!
OdpowiedzUsuń