Welcome to our website !

Niedzielny obiad

By 18:07

Niedzielny obiad z deserem

Dzisiaj w kuchni pomagali mi pierwszorzędni młodzi kucharze - Natalka i Piotrek :) Ugotowaliśmy razem wspaniały niedzielny obiad.


Daniem głównym były polędwiczki w sosie pieczarkowym z chrzanowym puree.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Składniki:



  • polędwiczka wieprzowa 500 g
  • pieczarki 300 g
  • śmietana 30% 
  • cebula 

Przygotowanie:

Na początku odcinamy z polędwiczek białe błonki.


Kroimy w około 1 cm plastry. 


Rozbijamy tłuczkiem delikatnie z każdej strony. Posypujemy słodką papryką, bazylią i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy.


Przygotowujemy sos pieczarkowy.

Cebulę kroimy w pół talarki.


Pieczarki siekamy drobno.


Cebulę podsmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda. Dolewamy śmietanę i zostawiamy na małym ogniu.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczki około 2 min z każdej strony. 


Usmażone przekładamy do sosu pieczarkowego. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie gęsty.

Podajemy z puree z ziemniaków z dodatkiem masła i tartego chrzanu.


You Might Also Like

1 komentarze