Rosół z suszonymi grzybami
Niedzielny rosół w jesiennym klimacie.
O delikatnym grzybowym aromacie.
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup kuchni polskiej.
W wielu domach stanowi wręcz obowiązkowy element każdego niedzielnego obiadu.
W wielu domach stanowi wręcz obowiązkowy element każdego niedzielnego obiadu.
Ten niezwykle aromatyczny i złocisty bulion jest również niezastąpiony przy przeziębieniu i grypie. Nasze babcie i mamy często powtarzają, że na chorobę nie ma nic lepszego.
Rosół doskonale rozgrzewa oraz skutecznie pomaga w walce z infekcjami.
Kiedy dowiecie się już wszystkiego na temat zdrowotnych walorów rosołu, nie pozostanie już nic więcej tylko przyrządzić tą pyszną zupę.
Składniki
- 3 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- udko z kurczaka
- suszone grzyby (wedle uznania)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Mięso powinno być całkowicie zakryte. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującego się kurczaka.
W między czasie obieramy cebulę i podpalamy nad palnikiem. Kiedy cebula się zbrązowieje z każdej strony dodajemy ją do rosołu.
Po kolejnych 30 minutach gotowania wrzucamy garść suszonych grzybów. Gotujemy jeszcze przez około 20 min.
0 komentarze