Welcome to our website !

Rosół z suszonymi grzybami

By 21:17

Niedzielny rosół w jesiennym klimacie.
O delikatnym grzybowym aromacie.


Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup kuchni polskiej.
W wielu domach stanowi wręcz obowiązkowy element każdego niedzielnego obiadu. 

Ten niezwykle aromatyczny i złocisty bulion jest również niezastąpiony przy przeziębieniu i grypie. Nasze babcie i mamy często powtarzają, że na chorobę nie ma nic lepszego.

Rosół doskonale rozgrzewa oraz skutecznie pomaga w walce z infekcjami.

Jakie lecznicze właściwości posiada rosół? Przy jakich dolegliwościach jest wskazany? A może nie każdy powinien go jeść? Odpowiedzi na te pytanie znajdziecie na portalu Droga Zdrowia, na który serdecznie zapraszamy.

Kiedy dowiecie się już wszystkiego na temat zdrowotnych walorów rosołu, nie pozostanie już nic więcej tylko przyrządzić tą pyszną zupę.



Składniki 


  • 3 marchewki 
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • udko z kurczaka
  • suszone grzyby (wedle uznania)
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • 1 cebula
  • sól 
  • pieprz


Przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Mięso powinno być całkowicie zakryte. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującego się kurczaka.

W między czasie obieramy cebulę i podpalamy nad palnikiem. Kiedy cebula się zbrązowieje z każdej strony dodajemy ją do rosołu.


Po kolejnych 30 minutach gotowania wrzucamy garść suszonych grzybów. Gotujemy jeszcze przez około 20 min.

Smacznego

You Might Also Like

0 komentarze