Welcome to our website !

Miękka tortilla

By 12:11

 Tortilla jest na czasie,

więc zrób sobie kebsa na wypasie



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżki oleju 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • pół łyżeczki soli 


Przygotowanie :

Wsypujemy do miski mąkę, robimy zagłębienie dodajemy 4 łyżki oleju oraz sól.



Wyrabiamy dokładnie dolewając stopniowo ciepłej wody, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 min.



Formujemy z ciasta 8 kulek. Tortille będą miały średnicę około 20 cm, jeżeli chcemy uzyskać większe placki, dzielimy ciasto na mniej części.



Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wszystkie kulki na grubość około 1 mm.
Rozwałkowane ciasto przykrywamy ścierką, żeby nie wysychało.



Rozgrzewamy patelnie i smażymy placki bez tłuszczu około 30 sek z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu powinny mieć ciemne plamki.



Usmażone tortille zawijamy w wilgotną ścierkę, dzięki temu na dłużej zachowają elastyczność. Następnego dnia również doskonale nadają się do zawijania.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. skąd pomysły na te wszystkie przepisy? czy to autorskie przepisy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, zależy co kto rozumie pod pojęciem "przepis autorski".
      Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że wszystkie potrawy wykonuję od początku do końca samodzielnie, zamieszczam własne zdjęcia i opisy przygotowania oraz urozmaicam przepisy o własne składniki to myślę, że można uznać zamieszczone przepisy za "przepisy autorskie".
      Pomysły czerpię głównie "z głowy", trochę się ich nazbierało przez kilka lat pracy w kuchni i gotowania w domu dla rodziny i znajomych.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardziej chodziło mi o to czy połączenie składników to Pana pomysł, nie da się ukryć, że tortilla jest bardzo uniwersalna i nadaje się do przygotowania z wieloma różnymi dodatkami. Bardzo ciekawa kompozycja, prosta ale pomysłowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń