Faszerowana pierś
Na niedzielny obiad polecam faszerowaną pierś,
pieczone ziemniaczki i sos śmietanowy.
Pieczone ziemniaczki
Składniki:
- 3 ziemniaki
- olej
- rozmaryn
- sól
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki. Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski wlewamy trochę oleju i dodajemy rozmaryn. Dokładnie mieszamy.
Naczynie z ziemniakami wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok. 20 - 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni, a ziemniaki w środku zmiękną.
Faszerowana pierś gotowana na parze
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- pół sera feta
- 6 kosteczek szpinaku mrożonego
- 1 śmietana 30%
- 1 cebula
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, odcinamy wiszące części. Nacinamy filet wzdłuż przez środek, tak aby powstała kieszonka.
Przygotowane filety przekładamy do miski dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Odstawiamy na pół godziny.
W między czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy szpinak aby się rozmroził. Dolewamy odrobinę śmietany 30% i dodajemy pokrojony w kostkę ser, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy szpinak już przestygnie wypełniamy kieszonki farszem i zabezpieczamy wykałaczkami. Gotujemy na parze 20 minut.
Sos śmietanowy
Składniki:
- pozostała śmietana 30%
- serek topiony śmietankowy
- pieprz
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy serek. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia serka. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Ugotowaną pierś, możemy przeciąć na pół, polać sosem śmietanowym i podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
5 komentarze
Przepis-BOMBA!!!! Od razu się przypominają wczasy nad Jeziorem Zegrzyńskim... Ech... Oj, chyba jutro wypróbuję... Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńsuper polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad. Danie jest rewelacyjne i co ważne błyskawicznie się go robi. Gratuluję pomysłu. Super, super, super!
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny, pierś jest soczysta, szpinak do niej pasuje bardzo. Więcej takich przepisów. Znajaoma
OdpowiedzUsuńPrzepis super, szpinak pasuje niesamowicie, więcej takich przepisów. Znajoma
OdpowiedzUsuń