Wiosenne zawijańce
Zawitała już do nas wiosna :)
Z tej okazji kolorowa inspiracja na wiosenną sałatkę.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie rukoli
- pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek
Przygotowanie:
Rozcinamy pierś z kurczaka na pół. Do talerza wsypujemy przyprawy i dodajemy odrobinę oleju. Marynujemy kurczaka.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy kurczaka po 10 min z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy w słupki. Ogórka przecinamy na pół i wycinamy cienkie plastry, tak aby łatwo się wyginały.
Zgrillowaną pierś kroimy w paski. Kładziemy na plasterku ogórka, dokładamy warzywa i zawijamy. Możemy zabezpieczyć wykałaczką, żeby trzymało się wszystko razem.
Jeżeli roladki są już gotowe przygotowujemy pomarańczowy winegret.
Winegret pomarańczowy
Składniki:
- łyżeczka musztardy
- pól łyżeczki miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sok z połowy pomarańczy
- pół łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Gotowe zawijańce ustawiamy na liściach rukoli i polewamy winegretem.
0 komentarze