­
Welcome to our website !

Chłodnik litewski

By 14:18 ,



Składniki (3 - 4 porcje)


  • 5 - 6 młodych buraków
  • 1 duży ogórek
  • 1 cebula dymka
  • pęczek świeżego kopru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz



Przygotowanie

Buraki obieramy, myjemy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania możemy dodać trochę soku z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.


Botwinkę (liście i łodygi) kroimy drobno i podsmażamy na maśle.


Ogórka obieramy i ścieramy na tartce. 

Cebulę dymkę kroimy drobno. 

Koper płuczemy i siekamy.


Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Wlewamy jogurt i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 

Najlepiej smakuje schłodzone z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego



You Might Also Like

0 komentarze