Chłodnik litewski
Składniki (3 - 4 porcje)
- 5 - 6 młodych buraków
- 1 duży ogórek
- 1 cebula dymka
- pęczek świeżego kopru
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania możemy dodać trochę soku z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
Botwinkę (liście i łodygi) kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
Ogórka obieramy i ścieramy na tartce.
Cebulę dymkę kroimy drobno.
Koper płuczemy i siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Wlewamy jogurt i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Najlepiej smakuje schłodzone z ugotowanym na twardo jajkiem.
0 komentarze