Papryka faszerowana
Składniki (2 porcje)
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 100 g ugotowanego ryżu
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, żeby lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy, aż mięso będzie białe i odparuje woda. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z papryki odcinamy ostrożnie wierzch, tak aby uzyskać coś w rodzaju przykrywki. Usuwamy gniazda nasienne i płuczemy.
Do przestudzonego mięsa dodajemy ryż, pokrojonego w kostkę ogórka oraz drobno posiekany czosnek. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Możemy doprawić jeszcze do smaku.
Przygotowany farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej papryk.
Zamykamy i pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
0 komentarze