Ciasto czekoladowe z cukinią
Niecodzienne połączenie ciasta czekoladowego i... cukinii.
Efekt końcowy przerasta wszelkie oczekiwania.
Wilgotne, puszyste i lekkie ciasto, które znika ze stołu w mgnieniu oka.
Efekt końcowy przerasta wszelkie oczekiwania.
Wilgotne, puszyste i lekkie ciasto, które znika ze stołu w mgnieniu oka.
Składniki

- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1 1/2 szklanki startej i wyciśniętej cukinii
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.2 małe cukinie myjemy i i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Następnie odciskamy sok. Powinniśmy otrzymać około 1 1/2 szklanki tartej cukinii.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier (możemy zmniejszyć ilość cukru, ja użyłam 3/4 szklanki) i ubijamy dalej. Kiedy cukier połączył się już z białkami dodajemy żółtka i olej. Mieszamy delikatnie. Jeżeli używamy miksera należy zmniejszyć jego prędkość.
Wszystkie suche składniki (mąka, kakao, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy ze sobą.
Wsypujemy stopniowe suche składniki do ubitych jajek i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
Na koniec dodajemy cukinię i ponownie delikatnie mieszamy.
Foremkę smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu najlepiej odstawić, żeby przestygło przed podaniem.
1 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń