Welcome to our website !

Ciasto czekoladowe z cukinią

By 18:38


Niecodzienne połączenie ciasta czekoladowego i... cukinii.
Efekt końcowy przerasta wszelkie oczekiwania.
Wilgotne, puszyste i lekkie ciasto, które znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki


  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1 1/2 szklanki startej i wyciśniętej cukinii

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

2 małe cukinie myjemy i i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Następnie odciskamy sok. Powinniśmy otrzymać około 1 1/2 szklanki tartej cukinii.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier (możemy zmniejszyć ilość cukru, ja użyłam 3/4 szklanki) i ubijamy dalej. Kiedy cukier połączył się już z białkami dodajemy żółtka i olej. Mieszamy delikatnie. Jeżeli używamy miksera należy zmniejszyć jego prędkość.



Wszystkie suche składniki (mąka, kakao, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy ze sobą.



Wsypujemy stopniowe suche składniki do ubitych jajek i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.



Na koniec dodajemy cukinię i ponownie delikatnie mieszamy.


Foremkę smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu najlepiej odstawić, żeby przestygło przed podaniem.

Smacznego


You Might Also Like

1 komentarze