Kurczak na warzywnej pierzynce
Dzisiaj bez makaronu, bez ziemniaków
po prostu kurczak i warzywa
Składniki:
- 1,5.Piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mix salat
- kukurydza
- groszek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z całej cytryny
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
Przygotowanie:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Usuwamy z piersi białe błonki i kroimy pierś w paski około 1 cm szerokości.
Przygotowanie marynaty do kurczaka jest bardzo proste.
Wlewamy do miski olej dodajemy pokrojony czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego, świeżo mielony pieprz i mieszamy. Obtaczamy wszystkie plastry piersi w sosie, wykładamy na blachę i pieczemy około 10 min.
Możemy dodać marchewkę pokrojoną w słupki.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al-dente około 5 minut.
Układamy na talerzu warzywną pierzynkę z sałaty, groszku, kukurydzy i papryki.
Wykładamy ugotowanego brokuła i upieczonego kurczaka. Posypujemy z wierzchu kiełkami i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
0 komentarze