Pieczarkowy Krem
Dzisiaj na stole królują pieczarki.
Te niepozorne grzyby zawierają w sobie spore ilości białka, błonnika, witamin
i mikroelementów. Ich obecność w diecie m. in. wzmacnia odporność i pomaga
w odchudzaniu :)
Jemy, na zdrowie :)
i mikroelementów. Ich obecność w diecie m. in. wzmacnia odporność i pomaga
w odchudzaniu :)
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka estragonu
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w pół talarki.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na maśle.
Dorzucamy pieczarki, solimy i smażymy aż puszczą wodę i trochę odparują.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno pocięty czosnek i estragon, smażymy bardzo krótko żeby czosnek się nie przypalił i nie stracił aromatu.
Usmażone pieczarki wrzucamy do bulionu (odcedzonego, bez warzyw) i zagotowujemy.
Miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy suszonym imbirem i białym pieprzem.
Podajemy z łyżką śmietany, posypane natką pietruszki.
1 komentarze
Zrobiłam ten krem :) tylko do pieczarek dodałam jeszcze podgrzybki i opieńki :) Wyszło super :D
OdpowiedzUsuń