Welcome to our website !

Pieczona kaczka w ziołowym mchu z sosem malinowo - bazyliowym

By 22:51

Kulinarna inspiracja przygotowana na konkurs firmy HENDI


Pieczona kaczka w ziołowym mchu 

z sosem malinowo - bazyliowym



Pieczona kaczka w ziołowym mchu

Składniki

  • filet z kaczki
  • zioła (czosnek niedźwiedzi estragon, czubryca zielona, cząber, pietruszka, lubczyk, kozieradka)
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

Filet z kaczki przecinamy na mniejsze kawałki, według uznania. Następnie obtaczamy bardzo dokładnie w ziołach ze szczyptą soli i pieprzu . Dodajemy ząbek czosnku przecięty na cztery części i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pieczemy kaczkę około 20 minut, żeby mięso było w środku nadal soczyste.



Sos malinowo - bazyliowy

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g malin
  • bazylia
  • cukier
  • sol
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy białe wino i zagotowujemy.

Następnie dolewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Wsypujemy maliny i dodajemy kilka liści świeżej bazylii. 

Mieszamy dokładnie i gotujemy około 2 - 3 minuty. Następnie miksujemy wszystko w celu uzyskania gładkiej konsystencji, możemy w tym celu użyć blendera.

Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli oraz pieprzu.



Puree z ziemniaków

Składniki

  • kilka ziemniaków
  • masło
  • śmietana 30%

Przygotowanie

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 - 3 łyżki masła oraz odrobinę śmietany. Ubijamy tłuczkiem lub miksujemy na małych obrotach.

Jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszą konsystencję możemy dolać jeszcze śmietany lub dodać masła. Puree nie powinno być jednak za rzadkie.

(Do wykonania puree w tym przepisie dodany został czerwony barwnik spożywczy.)


Smacznego

You Might Also Like

0 komentarze