Pieczona kaczka w ziołowym mchu z sosem malinowo - bazyliowym
Kulinarna inspiracja przygotowana na konkurs firmy HENDI
Pieczona kaczka w ziołowym mchu
z sosem malinowo - bazyliowym
Pieczona kaczka w ziołowym mchu
Składniki
- filet z kaczki
- zioła (czosnek niedźwiedzi estragon, czubryca zielona, cząber, pietruszka, lubczyk, kozieradka)
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Filet z kaczki przecinamy na mniejsze kawałki, według uznania. Następnie obtaczamy bardzo dokładnie w ziołach ze szczyptą soli i pieprzu . Dodajemy ząbek czosnku przecięty na cztery części i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.Sos malinowo - bazyliowy
Składniki
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki oleju
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g malin
- bazylia
- cukier
- sol
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy białe wino i zagotowujemy.Puree z ziemniaków
Składniki
- kilka ziemniaków
- masło
- śmietana 30%
Przygotowanie
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 - 3 łyżki masła oraz odrobinę śmietany. Ubijamy tłuczkiem lub miksujemy na małych obrotach.
Jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszą konsystencję możemy dolać jeszcze śmietany lub dodać masła. Puree nie powinno być jednak za rzadkie.
(Do wykonania puree w tym przepisie dodany został czerwony barwnik spożywczy.)
0 komentarze