Welcome to our website !

Ryba w sosie cytrynowym

By 16:45 ,

Pieczona ryba w porach na pierzynce z kaszy
i to wszystko w orzeźwiającym cytrynowym sosie


Składniki:



  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 filety z mintaja
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sok z połówki cytryny


Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do garnka i dolewamy dwie szklanki wody. Gotujemy 10 - 15 minut, aż kasza wciągnie całą wodę.


Pora przecinamy na pół, płuczemy i kroimy w pół talarki łącznie z zieloną częścią.


Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy pokrojonego pora i dusimy pod przykryciem 4 - 5 minut, aż lekko zmięknie.


Ugotowaną kaszę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy filety mintaja.


Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy.


Dodajemy mleko oraz jogurt. Wciskamy sok z połówki cytryny. W tym celu cytrynę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w pół plastry i delikatnie wyciskamy.


Doprawiamy solą, białym pieprzem i tymiankiem.


Podduszonego pora układamy na filetach. Zalewamy wszystko cytrynowym sosem. Dekorujemy wyciśniętymi plastrami cytryny.


Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Smacznego


You Might Also Like

1 komentarze