Kurczak w sosie z oliwkami
Kurczak i oliwki połączenie doskonałe
Składniki:
- pierś z kurczaka
- oliwki
- plasterek sera żółtego
- plasterek wędliny
- 250 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Filet oczyszczamy wycinając białe błonki. Przecinamy na pół wzdłuż.Dodajemy odrobinę oleju i przyprawę do kurczaka.
Smażymy z obydwu stron, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy oliwki i smażymy dalej przez około 2 minuty.
Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, solą czosnkową.
Na sam koniec kładziemy na wierzchu plasterek wędliny oraz sera. Smażymy krótko aż ser się roztopi.
Możemy podać na przykład z bazyliowym ryżym.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy masło (tak, żeby ryż był kleisty) oraz suszoną bazylię.
0 komentarze