Ryba w sosie cytrynowym
Pieczona ryba w porach na pierzynce z kaszy
i to wszystko w orzeźwiającym cytrynowym sosie
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 filety z mintaja
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka i dolewamy dwie szklanki wody. Gotujemy 10 - 15 minut, aż kasza wciągnie całą wodę.
Pora przecinamy na pół, płuczemy i kroimy w pół talarki łącznie z zieloną częścią.
Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy pokrojonego pora i dusimy pod przykryciem 4 - 5 minut, aż lekko zmięknie.
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy.
Doprawiamy solą, białym pieprzem i tymiankiem.
Podduszonego pora układamy na filetach. Zalewamy wszystko cytrynowym sosem. Dekorujemy wyciśniętymi plastrami cytryny.
1 komentarze
Ooo coś dla mnie ! mmniami :)
OdpowiedzUsuń