Grillowany kurczak z brzoskwinią
Grillowany kurczak

Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 kalafior
- 1 brzoskwinia
- słodka papryka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka marynujemy w odrobinie oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Wcieramy dokładnie z obu stron w pierś i odstawiamy na 20 minut do lodówki.Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy 8 - 10 min.
Rozgrzewamy patelnię grillową i posypujemy ją solą.
Na rozgrzana patelnię wykładamy pierś z kurczaka i grillujemy około 4 - 5 minut z obydwu stron.
Sos szczypiorkowo - pietruszkowy
Składniki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- 330 ml śmietany 30%
- główka czosnku
- mały kawałek imbiru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pietruszkę i szczypiorek kroimy drobno. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju około 2 - 3 minuty.Następnie dodajemy śmietanę i czekamy aż się zagotuje.
Dodajemy pokrojony imbir oraz czosnek i blenderujemy na gładką masę, aby nie było grudek.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aby sos zgęstniał mieszając od czasu do czasu.
Grillowanego kurczaka podajemy ułożonego na plasterkach brzoskwini z różyczką kalafiora oraz sosem.
0 komentarze