Pieróg biłgorajski
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
- 150 g masła
- 14 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżki cukru
- 1/4 łyżki soli
Farsz
- 450 g obranych ziemniaków -ugotować
- ok. 1- 1.5 szklanki śmietany
- 275 g sera białego tłustego
- 450 g kaszy gryczanej prażonej (2,5 szklanki)
- 1 łyżka masła (proponuję zwiększyć ilość tłuszczu do ok. 125 g)
- 3 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokroje w kawałki masło, cukier, sól, drożdże, jajko oraz śmietanę.
Wszystko zagniatamy (lub łączymy razem za pomocą miksera), następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kaszę gotujemy w 5 szklankach wody (proporcja 2 szkl. wody na szkl. kaszy).
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kaszę gotujemy w 5 szklankach wody (proporcja 2 szkl. wody na szkl. kaszy).
Odlewając wodę z ugotowanych ziemniaków zostawiamy trochę na dnie i tłuczemy ziemniaki. Wsypujemy kaszę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Następnie przykrywamy i odstawiamy na 30 min.
Następnie przykrywamy i odstawiamy na 30 min.
Następnie do ziemniaków z kaszą dodajemy ser i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy do farszu zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Znowu mieszamy.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy do farszu zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Znowu mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno i brzegi foremki około 1/2 rozwałkowanego ciasta i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy nadzienie starając się żeby było równo wyłożone.
Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 h.
0 komentarze