Welcome to our website !

Pieróg biłgorajski

By 23:58



Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 150 g masła 
  • 14 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1/2 łyżki cukru 
  • 1/4 łyżki soli 


Farsz

  • 450 g obranych ziemniaków -ugotować 
  • ok. 1- 1.5 szklanki śmietany 
  • 275 g sera białego tłustego 
  • 450 g kaszy gryczanej prażonej (2,5 szklanki)
  • 1 łyżka masła (proponuję zwiększyć ilość tłuszczu do ok. 125 g)
  • 3 jajka 
  • sól 
  • pieprz 


Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokroje w kawałki masło, cukier, sól, drożdże, jajko oraz śmietanę. 


Wszystko zagniatamy (lub łączymy razem za pomocą miksera), następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kaszę gotujemy w 5 szklankach wody (proporcja 2 szkl. wody na szkl. kaszy).


Odlewając wodę z  ugotowanych ziemniaków zostawiamy trochę na dnie i tłuczemy ziemniaki. Wsypujemy kaszę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. 

Następnie przykrywamy i odstawiamy na 30 min.


Następnie do ziemniaków z kaszą dodajemy ser i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy do farszu zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Znowu mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno i brzegi foremki około 1/2 rozwałkowanego ciasta i nakłuwamy widelcem.

Na ciasto wykładamy nadzienie starając się żeby było równo wyłożone.


Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem.


Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 h.


Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego

*Na zdjęciach piróg serwowany jest z żołądkami drobiowymi w sosie z rozmarynem.

You Might Also Like

0 komentarze