Pekińskie Gołębie
Dzisiejszy dzień był pełen oczekiwań aż tu ...
Gołąb z Pekinki :P
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kapusta pekińska (ok. 500 g)
- 2 woreczki ryżu parabolid (ugotowane i ostudzone)
- 2 cebule
- 0,5 szklanki kaszy mannej
- 2 jajka
- 2/3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
Siekamy drobno pekinkę, solimy i odstawiamy na 10 - 15 minut następnie odciskamy sok.Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę.
Starannie musimy wymieszać żeby była jednolita masa. Formujemy pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki na złocisty kolor z 2 stron.
Sos :
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 6 pieczarek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 marchew
- liście laurowe
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w pół talarki. Podsmażamy na maśle aż puszczą wodę. Obraną marchew kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek jak już się podduszą.
Zalewamy warzywa 2 szklankami wody, dodajemy sosu sojowego, liście laurowe i ziele angielskie.
Wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy aż się zagotuje.
Usmażone wcześniej gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem kolo 30 min w 150 stopniach.
Jako dodatek do naszego dania można ugotować na parze kilka ziemniaków.
3 komentarze
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUgotowałam to dzisiaj moim synkom na obiad. Nawet Pawełek-niejadek wtrążalał aż mu się uszy trzęsły. Dodałam też kminku, bardzo pasuje do kapusty pekińskiej!
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo ze smakowało pociechom. Zgadzam się, kminek pasuje doskonale jednak nie każdy przepada za nim.
UsuńPozdrawiam ciepło. Zapraszam codziennie po nowe inspiracje.