Różana szarlotka
Piątkowe słodkości na miły początek weekendu
Ciasto
Składniki:
- 125 g miękkiej margaryny
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 100 g drobno posiekanych migdałów
- 250 g mąki
Przygotowanie:
Dodajemy jajko i rozdrobnione migdały.
Jeżeli kupiliśmy całe migdały w skórce, na początku musimy je ubrać. W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 min. Jeżeli skórka jest pomarszczona, odlewamy wodę i obieramy migdały.
W następnym kroku rozdrabniamy migdały np. za pomocą blendera.
Powoli dodajemy mąki i zagniatamy do uzyskania miękkiego ciasta.
Foremkę na tartę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy budyniowy krem.
Krem
Składniki:
- 400 ml mleka
- 100 ml białego wina
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Dodajemy żółtka i trochę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Dolewamy resztę mleka oraz wino i zagotowujemy, często mieszając. Jeżeli masa uzyskała już konsystencję budyniu zestawiamy z palnika i studzimy.
Jabłkowe róże
Składniki:
- 5 - 6 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i nie ubieramy ich ze skórki. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy paski. Następnie zwijamy je, kształtując różyczki.
Ostudzony krem rozkładamy na cieście i wciskamy w niego gotowe różyczki.
Jeżeli chcemy, aby jabłka były pięknie błyszczące możemy pokryć je karmelem.
Karmel
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
0 komentarze