Welcome to our website !

Różana szarlotka

By 16:36

Piątkowe słodkości na miły początek weekendu




Ciasto

Składniki:

  • 125 g miękkiej margaryny 
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 250 g mąki

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową.



Dodajemy jajko i rozdrobnione migdały.

Jeżeli kupiliśmy całe migdały w skórce, na początku musimy je ubrać. W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 min. Jeżeli skórka jest pomarszczona, odlewamy wodę i obieramy migdały.



W następnym kroku rozdrabniamy migdały np. za pomocą blendera.




Powoli dodajemy mąki i zagniatamy do uzyskania miękkiego ciasta.




Foremkę na tartę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy ciasto i wkładamy do lodówki.

Teraz przygotowujemy budyniowy krem.

Krem 

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml białego wina
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w garnku.



Dodajemy żółtka i trochę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 



Dolewamy resztę mleka oraz wino i zagotowujemy, często mieszając. Jeżeli masa uzyskała już konsystencję budyniu zestawiamy z palnika i studzimy.



Jabłkowe róże

Składniki:



  • 5 - 6 jabłek


Przygotowanie:

Jabłka myjemy i nie ubieramy ich ze skórki. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy paski. Następnie zwijamy je, kształtując różyczki.


Ostudzony krem rozkładamy na cieście i wciskamy w niego gotowe różyczki.



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 min, aż jabłka się zarumienią.


Ciasto najlepiej podawać schłodzone. 

Jeżeli chcemy, aby jabłka były pięknie błyszczące możemy pokryć je karmelem.


Karmel

Składniki:


  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Cukier stapiamy powoli na średnim ogniu, aż będzie lekko brązowy. Powoli dodajemy wodę i gotujemy jeszcze 1 minutę ciągle mieszając. Rozprowadzamy gotowy karmel za pomocą pędzla.

Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze