Karkówka z białymi szparagami
Smażona karkówka oraz gotowane na parze białe szparagi z dodatkiem sosu z sera gorgonzola
Składniki (2 porcje)
- pęczek białych szparagów
- 2 plastry karkówki
- mała śmietanka 30%
- 200 g sera gorgonzola
Przygotowanie
Szparagi myjemy dokładnie. Obieramy obieraczką do warzyw wzdłuż od główki. Odcinamy zdrewniałe końce.W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Wkładamy szparagi i gotujemy 5 - 6 minut aż będą miękkie.
Plastry karkówki najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki.
Rozbijamy delikatnie mięso, układamy w misce i zalewamy olejem. Wrzucamy posiekane 3 ząbki czosnku oraz przyprawy. W moim przypadku była to sól, pieprz, oregano, cząber, czosnek niedźwiedzi oraz ostra papryka.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Smażymy karkówkę razem z całością marynaty.
Śmietankę 30% przelewamy do garnka, wrzucamy rozdrobniony ser i zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Możemy doprawić do smaku białym pieprzem.
0 komentarze