Welcome to our website !

Karkówka z białymi szparagami

By 16:34


Smażona karkówka oraz gotowane na parze białe szparagi z dodatkiem sosu z sera gorgonzola



Składniki (2 porcje)

  • pęczek białych szparagów
  • 2 plastry karkówki
  • mała śmietanka 30%
  • 200 g sera gorgonzola

Przygotowanie

Szparagi myjemy dokładnie. Obieramy obieraczką do warzyw wzdłuż od główki. Odcinamy zdrewniałe końce.

W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Wkładamy szparagi i gotujemy 5 - 6 minut aż będą miękkie.




Plastry karkówki najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki.

Rozbijamy delikatnie mięso, układamy w misce i zalewamy olejem. Wrzucamy posiekane 3 ząbki czosnku oraz przyprawy. W moim przypadku była to sól, pieprz, oregano, cząber, czosnek niedźwiedzi oraz ostra papryka.

Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Smażymy karkówkę razem z całością marynaty.




Śmietankę 30% przelewamy do garnka, wrzucamy rozdrobniony ser i zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Możemy doprawić do smaku białym pieprzem.

Smacznego



You Might Also Like

0 komentarze