Wegetariańskie zapiekanki z cukinii
W ten piękny słoneczny dzień przygotowałem dla Was coś szybkiego, lekkiego i bardzo sycącego
Składniki (2 porcje)
- 2 cukinie
- 300 g pieczarki
- 1 czerwona cebula
- kulka sera mozzarella
- mała papryka czerwona
- przyprawy
Przygotowanie
Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy nasiona za pomocą łyżki.Czerwoną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy aż lekko zmięknie. Przekładamy do miski do wystygnięcia.
Pieczarki kroimy w cienkie plastry. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Studzimy i dodajemy do podsmażonej cebuli.
Paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Ser mozzarella ścieramy na jarzynowych oczkach. Wrzucamy do miski z cebulą i pieczarkami.
Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i estragonem. Dokładnie mieszamy i wykładamy do wydrążonych rynienek.
Pieczemy około 25 - 30 min w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia możemy posypać z wierzchu żółtym serem.
0 komentarze