Lasagne z cukinii
Bezglutenowa, dietetyczna i jednocześnie przepyszna lasagna z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- śmietanka 30 %
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry.
Cebulę ubieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż się lekko zarumieni.
Pomidory przekładamy do miksera, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią. Miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy do usmażonego mięsa i gotujemy do uzyskania dość gęstego sosu.
Pod koniec gotowania dolewamy odrobinę śmietanki 30%.
Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami jak w tradycyjnym lasagne zamieniając makaron na cukinię.
Warstwa cukinii, następnie starty ser mozzarella i sos z mięsem.
Kończymy warstwą cukinii i odrobiną sosu, posypujemy z wierzchu żółtym serem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
1 komentarze
Dzięki za inspiracje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń