Mus z białej czekolady
Szybki niedzielny deser
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- dżem wiśniowy, aroniowy lub świeże maliny
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, można dolać do czekolady odrobinę mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z rozpuszczoną czekoladą.
Na spodzie szklanki układamy łyżkę dżemu lub owoce, następnie dwie łyżki musu. Posypujemy z wierzchu kakao lub polewamy sokiem owocowym.
Ważne, żeby dżem był mało słodzony, gdyż mus jest bardzo słodki. Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich deserów, polecam nałożyć tylko jedną łyżkę musu.
Wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
0 komentarze