Penne limonkowo - koperkowe
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia pacyficznego
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- pęczek świeżego koperku
- 200 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
- 200 g makaronu penne
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Śmietankę wylewamy na patelnie i doprowadzamy do wżenia. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści.
Jeżeli nie dodajemy do sosu serka mascarpone, wówczas dolewamy więcej śmietanki. Odparowujemy śmietankę do uzyskania konsystencji sosu.
Wyciskamy sok z jednej limonki i wlewamy do śmietanki.
Łososia kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do sosu.
Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Koperek siekamy drobno. Dodajemy na koniec do gotowego już sosu.
Ugotowany makaron dodajemy do gotowego sosu. Mieszamy dokładnie, żeby sos pokrył cały makaron.
Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu. Na wierzch wykładamy porcję makaronu z sosem.
1 komentarze
proste, ekspresowe i pyszne danie, dzieki za pomysl!! (Sylwia z "Blabla")
OdpowiedzUsuń