Welcome to our website !

Zapiekanka brukselkowa

By 19:41

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brukselkę oczyszczamy i płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 min. Odcedzamy i przecinamy na połówki.

Sos beszamel 
Masło roztapiamy na patelni, dokładnie mieszamy z mąką i podsmażamy nie rumieniąc. 
Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Makaron i brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, możemy delikatnie wymieszać.

Zalewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.

Smacznego








You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ja brukselce zawsze mówię radosne tak. Podoba mi się ta zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń