Zapiekanka brukselkowa
Składniki
- 500 g brukselki
- 200 g makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 250 ml śmietany 30%
- 50 g sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.Brukselkę oczyszczamy i płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 min. Odcedzamy i przecinamy na połówki.
Sos beszamel
Masło roztapiamy na patelni, dokładnie mieszamy z mąką i podsmażamy nie rumieniąc.
Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron i brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, możemy delikatnie wymieszać.
Zalewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.
1 komentarze
Ja brukselce zawsze mówię radosne tak. Podoba mi się ta zapiekanka.
OdpowiedzUsuń