Kremowa cebulowa
Dzisiaj inspiracja prosto z kuchni francuskiej.Aksamitny krem z cebuli.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- udko z kurczaka
- 1 kg cebuli
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera ubieramy, przecinamy na pół i wkładamy razem z kurczakiem do garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody, tak żeby wszystko było zakryte i gotujemy.Jedną cebulę podpalamy, najlepiej nad palnikiem gazowym, ale możemy też posłużyć się płytą kuchenki.
Podpaloną cebulę dodajemy do rosołu. Nada ona wywarowi pięknego koloru i aromatu. Jeżeli chcemy, aby nasz rosół był bardziej żółciutki dodajemy 0.5 łyżeczki kurkumy.
Kiedy nasz rosół jest już gotowy, warzywa i mięso są miękkie. Obieramy i kroimy w piórka 1 kg cebuli.
Kurczaka wyjmujemy z rosołu, a ugotowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy pokrojoną cebulę i zagotowujemy.
Gotujemy aż cebula zmięknie, pod koniec dolewamy białego wina i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ostudzamy trochę zupę i miksujemy. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
Krem podajemy z grzankami serowymi. Smacznego :)
P.S. Jeżeli mamy małe naczynia żaroodporne, to zapiekamy w piekarniku porcję zupy z grzanką serową na wierzchu.
2 komentarze
mmm...... kuchnia FRAN-CUUU-SKAA - moja ulubiona!!! Panie Mateuszu więcej kuchni francuskiej na tym blogu jak Boga kocham!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny krem :) na pewno będzie pojawiał się w moim menu często ! :)
OdpowiedzUsuńPs. Super Blog: lekko,szybko i smacznie poza tym cenowo na tzw kieszeń studenta ! :) Czekam na kolejne przepisy :)