Welcome to our website !

Kremowa cebulowa

By 17:49

Dzisiaj inspiracja prosto z kuchni francuskiej.Aksamitny krem z cebuli.




Składniki:


  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • udko z kurczaka
  • 1 kg cebuli

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i selera ubieramy, przecinamy na pół i wkładamy razem z kurczakiem do garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody, tak żeby wszystko było zakryte i gotujemy. 


Jedną cebulę podpalamy, najlepiej nad palnikiem gazowym, ale możemy też posłużyć się płytą kuchenki.


Podpaloną cebulę dodajemy do rosołu. Nada ona wywarowi pięknego koloru i aromatu. Jeżeli chcemy, aby nasz rosół był bardziej żółciutki dodajemy 0.5 łyżeczki kurkumy.


Kiedy nasz rosół jest już gotowy, warzywa i mięso są miękkie. Obieramy i kroimy w piórka 1 kg cebuli.


Kurczaka wyjmujemy z rosołu, a ugotowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy pokrojoną cebulę i zagotowujemy.


Gotujemy aż cebula zmięknie, pod koniec dolewamy białego wina i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ostudzamy trochę zupę i miksujemy. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

Krem podajemy z grzankami serowymi. Smacznego :)


P.S. Jeżeli mamy małe naczynia żaroodporne, to zapiekamy w piekarniku porcję zupy z grzanką serową na wierzchu.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. mmm...... kuchnia FRAN-CUUU-SKAA - moja ulubiona!!! Panie Mateuszu więcej kuchni francuskiej na tym blogu jak Boga kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny krem :) na pewno będzie pojawiał się w moim menu często ! :)

    Ps. Super Blog: lekko,szybko i smacznie poza tym cenowo na tzw kieszeń studenta ! :) Czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń