Musztardowe spaghetti
Dziś coś na szybko dla zabieganych.
Składniki:
- mięso wołowe mielone 500 g
- 1 musztarda
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy mięso, aż będzie białe. Mieszamy drewnianą łyżką rozbijając na mniejsze części. Podsmażane mięso podlewamy odrobiną czerwonego wina, aby mięso nabrało delikatnego aromatu.Roztapiamy w garnku masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy, aby mąka uzyskała (złoty kolor) 2 stopień podsmażenia. Następnie stopniowo dolewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
Dodajemy 5 łyżek musztardy, szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy sos z podsmażonym mięsem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos podgrzewamy, dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i gotowe.
0 komentarze