Czarno - białe naleśniki
Dzisiaj odrobina słodkości dla wszystkich łasuchów
Składniki
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- odrobina soli
- 2 - 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko oraz wodę, wsypujemy szczyptę soli i mieszamy. Stopniowo dosypujemy do masy mąkę. Powinniśmy otrzymać jednolite masę bez grudek o konsystencji rzadkiego budyniu.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy, tak aby w całości ją pokryła. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i odwracamy na drugą stronę.
Czekoladowe naleśniki robimy podobnie, tylko dodajemy do masy dodatkowo 2 - 3 łyżki kakao.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy, tak aby w całości ją pokryła. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i odwracamy na drugą stronę.
Czekoladowe naleśniki robimy podobnie, tylko dodajemy do masy dodatkowo 2 - 3 łyżki kakao.
Najlepiej smakują z domowym dżemem albo czekoladowym budyniem i bananami. Jest to moja subiektywna opinia, wszystkie dodatki dozwolone :)
0 komentarze