Kurczak w ryżu z warzywami
Kurczak w ryżu z warzywami
Składniki:
- 4 szklanki bulionu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1,5 szklanki ryżu
- udka, skrzydełka lub piersi
z kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w przyprawach według uznania i odstawiamy na godzinę do lodówki (możemy też zamarynować kurczaka dzień wcześniej wówczas będzie bardziej aromatyczny). Następnie podsmażamy delikatnie na patelni.
Warzywa ścieramy na tartce, możemy dodać również pokrojonego drobno pora.
Mieszamy z surowym ryżem.
Wykładamy połowę warzyw z ryżem w naczyniu żaroodpornym, następnie układamy kurczaka i przykrywamy pozostałymi warzywami.
Całość zalewamy 4 szklankami bulionu. Pieczemy około godziny pod przykryciem, aż ryż wciągnie cały bulion i będzie miękki. W czasie pieczenia można przemieszać warzywa.
Jeżeli zostaje za dużo bulionu można odkryć naczynie 15 minut przed końcem pieczenia.
0 komentarze