Wątróbka z marchewką i groszkiem
Po długim weekendowym wypoczynku
szybka inspiracja na wątróbkę z warzywami
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki
- 1 cebula
- 4 średnie marchewki
- 1 puszka groszku
- 300 ml domowego przecieru pomidorowego (możemy użyć 2 łyżek koncentratu i wody)
- sos sojowy
- oregano
- papryka ostra
- czubryca czerwona
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych błonek i twardych części. Kroimy w dość dużą kostkę.Obtaczamy w mące i smażymy około 3 - 4 minut z każdej strony.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy, aż będzie miękka i lekko przypalona.
Marchewkę kroimy w kostkę.
Dorzucamy do usmażonej cebuli, zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy około 20 minut.
Kiedy marchewka już zmięknie dodajemy wątróbkę i dusimy razem jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek oraz doprawiamy przyprawami do smaku.
0 komentarze