Pierogi ze szpinakiem i fetą
Za pewno większości z Was pierogi kojarzą się głównie z czasem studiów :)
Dzisiaj w lekkiej i wyjątkowo smacznej wersji ze szpinakiem i fetą.
Farsz
Składniki:
- świeży szpinak około 250 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g sera feta
Przygotowanie:
Obieramy cebule i kroimy w kostkę lub piórka. Podsmażamy cebulę na maśle.Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do cebuli. Smażymy, aż całość zwiędnie i odparuje nadmiar wody. Fetę kroimy w kostkę wrzucamy do szpinaku. doprawiamy pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wciskamy 2 ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Wlewamy olej.Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasto stopniowo dolewając wodę.
Ciasto dzielimy na 2 - 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy szklanką koła.
Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie.
Gotujemy, w osolonej wodzie, 2 - 3 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej
Można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub z sera gorgonzola.
0 komentarze