Tarta z pomidorami
Pachnąca słońcem i wakacjami pomidorowa tarta
z mozzarellą.
Kruche ciasto
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko.Zagniatamy do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na jedną godzinę.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy dno oraz boki ciastem. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut.
Pomidorowy farsz
Składniki:
- 4 - 5 pomidorów
- 2 młode cebulki
- garść świeżych liści bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, suszone oregano
Przygotowanie:
Pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w pół centymetrowe plastry i osuszamy z soku na ręczniku papierowym.Układamy dość gęsto na podpieczonym spodzie, posypujemy drobno posiekaną cebulką i liśćmi bazylii. Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, można dodać pokrojony w plastry boczek lub podsmażone wcześniej kawałki kurczaki.
Śmietankę wlewamy do miski, wbijamy jajko i doprawiamy dość obficie solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub widelca. Ser mozzarella ścieramy na tartce i łączymy z sosem. Wylewamy śmietanowo - serowową masę na pomidory.
Pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ser się zetnie i zarumieni.
0 komentarze