Welcome to our website !

Tarta z pomidorami

By 20:14 ,

Pachnąca słońcem i wakacjami pomidorowa tarta
 z mozzarellą. 

Kruche ciasto

Składniki:



  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko.


Zagniatamy do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na jedną godzinę.


Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy dno oraz boki ciastem. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut.

Pomidorowy farsz

Składniki:



  • 4 - 5 pomidorów
  • 2 młode cebulki
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, suszone oregano


Przygotowanie:

Pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w pół centymetrowe plastry i osuszamy z soku na ręczniku papierowym.

Układamy dość gęsto na podpieczonym spodzie, posypujemy drobno posiekaną cebulką i liśćmi bazylii. Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, można dodać pokrojony w plastry boczek lub podsmażone wcześniej kawałki kurczaki.


 Śmietankę wlewamy do miski, wbijamy jajko i doprawiamy dość obficie solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub widelca. Ser mozzarella ścieramy na tartce i łączymy z sosem. Wylewamy śmietanowo - serowową masę na pomidory. 



Pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ser się zetnie i zarumieni.

Smacznego

You Might Also Like

0 komentarze