Welcome to our website !

Pavlova muffinki

By 21:40 ,


Składniki


  • 4 białka jajek
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy lepiej będą się ubijać.

Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do szklanej lub metalowej miski.

Ubijamy białka krotko mikserem, aż się zrobi delikatna i piana. Dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż białka staną się szkliste i dość gęste.

Dodajemy ocet i mąkę. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki, żeby nie przebić białek dalszym miksowaniem.

Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki. Masa nie powinna być bardzo sztywna. Może delikatnie się rozlewać.



Pieczemy na początku przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezę przez co najmniej 40 minut.

Kolorowe bezy powstały po dodaniu barwników spożywczych.

Smacznego



You Might Also Like

2 komentarze