Spaghetti miodowo - limonkowe z warzywami
Składniki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- sok z połówki limonki
- 1 łyżka miodu
- 3 - 4 łyżki masła
- makaron spaghetti razowy
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż w ok. 1 cm plastry. Zalewamy odrobiną oleju, dodajemy sól, pieprz, curry oraz oregano. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się zamarynowało.
Cukinię, marchewkę i bakłażana myjemy, oczyszczamy i kroimy w stylu julienne (długie, cienkie paseczki).
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.
Pokrojone warzywa oraz brokuła gotujemy na parze ok. 10 - 15 minut (żeby były al dente) posypane solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotowe warzywa (bez brokuła) oraz makaron łączymy ze sobą. Dodajemy sok z połówki limonki, łyżkę miodu oraz roztopione masło.
Kurczaka grillujemy i jeszcze ciepłego kroimy w cienkie paski.
Makaron podajemy z kawałkami kurczaka i różyczkami brokuła.
2 komentarze
Zaciekawił mnie ten sos miodowo-limonkowy. Muszę spróbować :) Dzięki za dołączenie do akcji :)
OdpowiedzUsuńNa liście składników wszystko co lubię, więc całość musi być przepyszna.
OdpowiedzUsuń