Welcome to our website !

Strudel francuski z platkami migdałowymi

By 22:01 ,


Składniki

  • ciasto francuskie
  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • 2 - 3 łyżki masła
  • tymianek
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli.

W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Rozmrażamy szpinak na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło oraz tymianek i ubijamy tłuczkiem na gładką masę.
Odstawiamy do przestygnięcia. 

Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy mąką. Delikatnie rozwałkowujemy na szerokość. 

Wykładamy na ciasto ostudzone ziemniaki oraz szpinak. Zawijamy dokładnie.



Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.



Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego


Strudel doskonale pasuje jako dodatek do dań. 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Musiał przyjemnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak, a w tym wydaniu super. Więcej podobnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń