Strudel francuski z platkami migdałowymi
Składniki
- ciasto francuskie
- 4 - 5 dużych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki masła
- tymianek
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli.W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Rozmrażamy szpinak na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło oraz tymianek i ubijamy tłuczkiem na gładką masę.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy mąką. Delikatnie rozwałkowujemy na szerokość.
Wykładamy na ciasto ostudzone ziemniaki oraz szpinak. Zawijamy dokładnie.
Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego
Strudel doskonale pasuje jako dodatek do dań.
2 komentarze
Musiał przyjemnie chrupać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, a w tym wydaniu super. Więcej podobnych przepisów.
OdpowiedzUsuń