Sałatka z soczewicą
Składniki:
- 1 miękkie awokado
- 1 cytryna
- 100 g soczewicy zielonej
- 100 g soczewicy czerwonej
- 1 burak
- 1 marchewka
- świeży ogórek
- seler naciowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Soczewicę zieloną gotujemy około 25-30 minut, czerwoną 15-20 minut. Ugotowana soczewica powinna rozgniatać się pod widelcem.
Buraki gotujemy około 30-40 minut, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy, gotujemy i kroimy w talarki.
Ogórka kroimy w drobną kostkę.
Awokado wydrążamy za pomocą łyżki, dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo: mus z awokado, soczewica zielona i czerwona, marchewka, buraki, ogórek. Wykańczamy musem z awokado i kawałkami selera naciowego.
W celu uzyskania ładniejszego efektu do ułożenia musu z awokado możemy użyć rękawa cukierniczego.
W celu uzyskania ładniejszego efektu do ułożenia musu z awokado możemy użyć rękawa cukierniczego.
10 komentarze
Owocowy pogrom! Czuję inspirację na jutrzejszy pracowniczy pysznościowy biznesowy pudełkowy lunch! Dziękuję, Panie Mateuszu. ~Marysia :*
OdpowiedzUsuńProszę o wiadomosc czy smakowalo
UsuńZapraszam na rownie kolorowe inpiracje juz niebawem wiecej dietetycznych dań :)
Panie Mateuszu, ta sałatka to prawdziwa wegetariańska katiusza! Wow, czekam na więcej pozytywnych wegeINSPIRACJI. Całuję :* ~Marysia
UsuńUpss.... Hihihi :D Nie owocowy, ale WARZYWKOWY pogrom. Oj ja głupiutka. Jeszcze raz pozdrawiam, Panie Mateuszu!!! ~Marysia :*
OdpowiedzUsuńDobrze wyglądasz sałatka również, spróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńZnajoma
Zrobiłam, zjadłam super. Gratulacje. Znajoma
OdpowiedzUsuńGratuluję egzaminu. Można być z ciebie dumnym. Znajoma
OdpowiedzUsuńGratuluję zdjęcia i krótkiego wywiadu w gazecie. Jest dobrze tak trzymaj.Znajoma
OdpowiedzUsuńGratuluję artykułu i zdjęcia w gazecie. Znajoma
OdpowiedzUsuńDziękuję za słowa uznania.
UsuńPozdrawiam serdecznie.