Welcome to our website !

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

By 18:02 ,


Składniki (na 1 bochenek):

  • 500 g (4 szklanki) mąki pełnoziarnistej orkiszowej 
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży (ok. 1/8 kostki 100 g)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie można użyć cukru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 400 - 450 ml wody



Przygotowanie:

Przygotowując chleb z użyciem świeżych drożdży pierwszym krokiem jest wykonanie rozczynu.

Kruszymy drożdże do miski, dodajemy miód i 1/4 szklanki letniej wody (nie może być gorąca bo zabije drożdże!!). Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 2 - 3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


* Jeżeli wybieramy wariant z suszonymi drożdżami wsypujemy je po prostu do pozostałych suchych składników i mieszamy.


Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, sól oraz ziarna. Robimy wgłębienie, wlewamy oliwę, przygotowany rozczyn oraz wodę. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto będzie lekko klejące, nie dodajemy jednak więcej mąki.

Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Keksówkę możemy posmarować masłem i posypać bułką tartą/otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrabiamy raz jeszcze przez chwilę ciasto i przelewamy do foremki. Dokładnie wciskamy w narożniki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1.5 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości ok. 1 cm poniżej brzegów foremki. Podczas pieczenia chleb już nie urośnie.

Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym lub sezamem.

Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.

Przed końcem pieczenia możemy wyjąć chleb z foremki, żeby podpiekł się z każdej strony.

Upieczony chleb powinien być brązowy z wierzchu i wydawać głuchy odgłos przy uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.


Smacznego








You Might Also Like

0 komentarze