Bulion mięsno- warzywny
Domowy koncentrat bulionu drobiowego.W 100 % naturalny i bardzo wydajny.
Idealne rozwiązanie kiedy chcemy szybko ugotować zupę lub zrobić sos, a nie mamy wywaru warzywnego.
Składniki:
- 500 g mięsa indyka bez skóry i kości
- 2 gałązki natki selera
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 liście
- 150 g soli morskiej
- 1 łyżka oliwy
- 150 g białego wina wytrawnego
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, oregano, tymianek, lubczyk
Przygotowanie:
Usuwany skórę z udka. Mięso oddzielamy od kości, wycinamy ścięgna, kroimy i miksujemy (blend). Zmiksowane mięso przekładamy do garnka.Marchew, czosnek oraz cebulę obieramy i ścieramy na tartce. Natkę selera siekamy w cienkie talarki.
Świeże zioła siekamy drobno.
Ziarna pieprzu oraz liście laurowe możemy rozkruszyć w moździerzu.
Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, wlewamy wino i wsypujemy sól.
Gotujemy na małym ogniu około 25- 30 min bez przykrycia często mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeżeli bulion jest za gęsty możemy dolać odrobinę wody.
Ugotowany bulion możemy zmiksować.
Przekładamy do słoika i wekujemy.
Bulion może stać w lodówce nawet pół roku, dlatego bardzo ważna jest duża ilości soli, która stanowi naturalny konserwant.
1 łyżeczka buliony odpowiada 1 kostce rosołowej i wystarcza na 1 litr zupy.
0 komentarze