Welcome to our website !

Bulion mięsno- warzywny

By 19:53 ,

Domowy koncentrat bulionu drobiowego.W 100 % naturalny i bardzo wydajny.


Idealne rozwiązanie kiedy chcemy szybko ugotować zupę lub zrobić sos, a nie mamy wywaru warzywnego.


Składniki:


  • 500 g mięsa indyka bez skóry i kości
  • 2 gałązki natki selera 
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 liście
  • 150 g soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, oregano, tymianek, lubczyk



Przygotowanie:  

Usuwany skórę z udka. Mięso oddzielamy od kości, wycinamy ścięgna, kroimy i miksujemy (blend). Zmiksowane mięso przekładamy do garnka.

Marchew, czosnek oraz cebulę obieramy i ścieramy na tartce. Natkę selera siekamy w cienkie talarki. 

Świeże zioła siekamy drobno.

Ziarna pieprzu oraz liście laurowe możemy rozkruszyć w moździerzu.

Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, wlewamy wino i wsypujemy sól.

Gotujemy na małym ogniu około 25- 30 min bez przykrycia często mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeżeli bulion jest za gęsty możemy dolać odrobinę wody.

Ugotowany bulion możemy zmiksować. 

Przekładamy do słoika i wekujemy.

Bulion może stać w lodówce nawet pół roku, dlatego bardzo ważna jest duża ilości soli, która stanowi naturalny konserwant.

1 łyżeczka buliony odpowiada 1 kostce rosołowej i wystarcza na 1 litr zupy.

Zdrowo i smacznie


You Might Also Like

0 komentarze