Chrzanowa polędwica wieprzowa z eko warzywami
Po dość długiej przerwie wracamy kochani do Was z nowymi kulinarnymi pomysłami.
Tak, to już ponad pół roku jak nas tu nie było i sami nie możemy w to uwierzyć. Przez ten czas zaszło w naszym życiu wiele zmian. W wyniku różnych życiowych zawirowań zabrakło wolnych chwil oraz sposobności do dzielenia się z Wami nowymi przepisami.
Wielu z Was nie mogło się już doczekać kolejnych pomysłów. O czym dawaliście nam znać wielokrotnie. Cieszy nas to niezmiernie, że odwiedzacie naszego bloga w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji.
Obiecujemy dołożyć wszelkich starań, aby w najbliższym czasie rozpalić Wasze podniebienia zupełnie nowymi potrawami. Tak, żeby każdy z Was znalazł w naszych zbiorach coś dla siebie na każdą okazję.
Składniki:
- 500g polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
Przygotowanie marynaty:
Do miski wlewamy olej, dodajemy chrzan, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy składniki i nacieramy mięso. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 1h.Po 1h rozgrzewamy patelnie i podsmażamy ok. 3-4 min z każdej strony. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni.
Podsmażoną polędwicę przekładamy na papier do pieczenia i zwijamy. Pieczemy przez około 10 minut.
W czasie kiedy polędwica się piecze możemy przygotować warzywa.
W mojej wersji, wybór padł na brokuła, selera i marchewkę.
Marchewkę i selera kroimy w talarki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Warzywa gotujemy na parze około 12-15 minut.
Upieczoną polędwiczkę kroimy na kawałki według uznania.
1 komentarze
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń